REDHEADART

  • KUNST
  • WORKSHOPS
  • OVER MIJ
  • CONTACT
  • VERKOOP / WERK IN OPDRACHT
  • DEUTSCH
  • KUNST
  • WORKSHOPS
  • OVER MIJ
  • CONTACT
  • VERKOOP / WERK IN OPDRACHT
  • DEUTSCH

Fotoverslag 
Een schilderij  vastgelegd in foto's VAN BEGIN TOT EINDE

Hier zie je hoe een schildrij ontstaat stap voor stap. Op de foto's is vastgelegd hoe ik laag voor laag het schildrij opbouw. Onder de foto's staat uitgelegd wat ik in de verschillende stappen heb gedaan en beschrijf ik het proces en geef tips. Laat je verrassen waar dit schildrij eindigt. Veel plezier met kijken&lezen. 

Picture
Picture
STAP 1:
Ik begin met tekst. Ik schrijf een berichtje aan de krijker, iets wat ik het schilderij mee wil wil geven. De complete tekst wordt uiteindelijk grotendeels overschilderd, dus het is meer een bericht aan mezelf. Ik maak me geen zorgen over mijn handschrift, leesbaarheid, spelfouten etc. Wat belangrijk is, is dat ik een intentie meegeef en de energie blijft op het doek: ik weet wat er onder de lagen verf geschreven staat. 
STAP 2:
Ik pak koele kleuren (blauw- en groentinten) en vul het doek op. Met verschillende kwasten creer ik veel variatie en patronen. Schilderen, stempelen, verf weer wegkrassen, overschilderen...alles mag. 

Picture
Picture
STAP 3:
Het doek wordt steeds voller. Ik ben lekker in de flow en ga spelen als een kind. Ik pak ook wit en lichtbruin en maak op verschillende plekken op het doek meer variatie en zorg voor rustplekken. 
STAP 4:
Ik draai het doek 180 graden. Als 'de blauwe laag' droog is begin ik met een laag in rood/oranje/geel (warme kleuren). Dat geeft een mooi contrast. Ik voeg symbolen toe (spiraal) en overschilder stukjes. In de natte verf kras ik bladeren. Dan laat ik verf met water over het doek druipen. De achtergrond wordt zo steeds interessanter. 

Hiernaast nog een paar details van dichterbij:
​

links- krassen in de natte verf met een pen, vork of ander scherp voorwerp.

​rechts- om het droogproces te versnellen haal ik met een spatel overbodig verf/klodders weg en smeer het ergens anders weer op het doek voor een leuk effect.
Picture
Picture
Picture

Picture
Picture
STAP 5:
​Ik laat alles goed drogen (wachten of heatgun). Dan pak ik acrylpennen en teken enkele motieven (bloemen, lotus) erop. In mijn inspiratiemap verzamel ik beelden, vormen en motieven die me aanspreken. Nu is een goed moment om deze map erbij te pakken, enkele motieven te kiezen en op het doek te verwerken. 
STAP 6:
Met de kwast en mijn vingers werk ik verder aan de lotusbloem. Stempels in donkerblauw/donkerpars/zwart) creëren nog meer variatie en contrast. Ik kijk beetje bij beetje wat me op dat moment leuk lijkt. Stukjes die ik niet echt mooi vind verander ik, andere bewaar ik zoals ze zijn (de leuke stukjes dienen als voorbeeld).
Het doek is best druk en vol. Nu is het tijd voor verandering. Ik maak een keuze welk motief of welke stukjes ik mooi vind (als jij op jouw schildrij niets leuk vind, voeg dan een nieuw motief toe) en ga door naar de volgende stap.

Picture
Picture
STAP 7:
De lotusbloem vind ik mooi, dus kies ik ervoor om ze het hoofdmotief te maken. Ik overschilder 80% van de achtergrond met rood. Boom! Dit verandert de complete dynamiek van het schilderij. De lotusbloem laat ik vrij als 'hart' van de schilderij, de focuspunt. Ik werk met transparante, dunne verf op een spatel en een brede foambrush. Korte strepen in alle richtingen zorgen voor beweging en actie. Daarbij laat ik steeds wat kleine vlekjes open zodat de lagen daaronder zichtbaar blijven. Dit zorgt voor diepte en contrast. Omdat rood nog erg weinig op het doek was zorgt dit voor een mooi kleurcontrast op de blauwe achtergrond. Met witte verf maak ik highlights en breng het licht terug op het doek, dit zorgt voor waardecontrast.
STAP 8:
Met de vinger werk ik verder aan de lotusbloem en creër mooie kleurverlopen door nat-in-nat mengen. Met de platte spachtel "aai" ik het doek en maak zo weer een andere structuur. Met een stempel, de pinpas en andere tools werk ik nog wat aan de achtergrond. Ik laat de lotusbloem naar voren springen door stralende, gele verf.

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
STAP 9:
​Met lichtoranje en daarna met titaanwit maak ik een kader aan de bovenkant en zijkant van het doek. Hierdoor krijgt het doek een duidelijke opbouw en ontstaat diepte. Met de paintpennen omrand ik de lotusbloem met mooie strakke lijntjes. Aan de bovenkant (en later ook aan de onderkant) maak ik een viersiering langs de rand met een stempel. De herhaling van de stempel zorgt voor een patroon.  
 STAP 10:
De lotusbloem krijgt wat schaduw in blauw en paars voor meer contrast. Van een appel maak ik meerdere stempels en met een wattestaafje voeg ik kleine stipjes toe en maak zo mooie patronen in het wit. Het patroon boven is in balans met het patroon aan de onderkant. Omdat de stempel wel iets anders is, blijft het toch spannend en interessant. Ik breng weer meer blauw en turquoise terug op het doek.

Picture
Picture
STAP 11:
Ik overschilder de witte patronen met transparente oranje kleur, de structuur en de patronen blijven zichtbaar maar de kleurbelevenis verandert. 
STAP 12:
Ik laat alles goed drogen en kijk naar de compositie van het schilderij en wil extra elementen toevoegen. Met paintmarkers, stempels en een kwast maak ik een mandala met mooie kleine details als kontrast met de grote abstracte kleurvlakken.

Picture
Picture
STAP 13:
Het werk wordt steeds fijner. Er komen nog wat doodles en een kleine, andere lotusbloem in blauw erbij en mooie kleine details in goudkleur. 
STAP 14:
Text

Picture
​©atelier blauw, 2022, Lisa Bakker- Schmidt, Callantsoog, Nederland, KvK-nummer: 67650058